Het is iedere inleider zo langzamerhand wel duidelijk dat een inleiding met gortdroge kale teksten in een Powerpoint presentatie niet meer volstaat om je publiek te boeien. Maar ja.. hoe doe je het dan?..

Door samenwerking met een grafisch ontwerper (www.minimaalmaximaal.nl) ontdekte ik de kracht van het visualiseren van je betoog.

AnalyseIk spreek vooral over de consequenties van de vorming van shared services voor de business-units van een bedrijf- in dit geval van Defensie. Populair is hier te spreken over de business-units als zijnde de ‘teeth’ van de organisatie en de shared services als de ‘tail’. De gedachte is nu de verhouding tussen de ‘teeth’ en de ‘tail’ zo gunstig mogelijk te maken. De ‘teeth to tail- ratio’ moet dus optimaal zijn.

De vorming van shared services heeft evenwel 2 belangrijke consequenties.

Planning en ControlAls eerste moet een extra ‘planning en control’-cyclus worden opgestart om er voor te zorgen dat de business-units worden voorzien van voldoende middelen. De onderlinge afhankelijkheden en daarmee de complexiteit van de organisatie wordt daardoor groter en dat levert al snel een plaatje op waaruit blijkt dat er veel afstemming noodzakelijk is.

De tweede consequentie is echter dat de shared services een eigen belang gaan nastreven, namelijk de instandhouding van de eenheid, dat niet noodzakelijkerwijs parallel loopt met het belang van de business-units. Kortom de ‘tail’ krijgt een eigen gezicht, een eigen identiteit.

VeranderstrategieDit gegeven werd door de grafisch ontwerper (www.minimaalmaximaal.nl) prachtig in onderstaand plaatje zichtbaar gemaakt, door van de ‘tail’ een ‘morene’ te maken. Daarmee geeft het plaatje ook uiting aan de zorg dat de shared services door hun omvang de business-units gaan  overvleugelen en een eigen beleid gaan ontwikkelen. Belangrijk blijft echter dat de organisatie nog steeds vanuit het perspectief van de ‘teeth’ wordt bestuurd.

Kortom een plaatje zegt nog steeds meer dan 1000 woorden.